• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NetPi as Profinet slave with other slaves present
#1
Hi,

is it possible to configure the netpi to work alongside with one or multiple other profinet slave devices?

In the profinet example the configuration for the slots submodules and other relevant bits reside in this file:
netpi-netx-programming-examples/examples/sources/PacketHandlerPNS.c

Which are the relevant configuration options to be considered on the master?
What are the important configuration parameters in the code and do I need to change the GSDML configuration file as well?

Best regards
Reimar
  Reply
#2
515 Wrote:is it possible to configure the netpi to work alongside with one or multiple other profinet slave devices?

All three examples we provide are configuring netPI (netX chip) in switched mode for its two ported RJ 45 Real-Time Ethernet interface. This means incoming telegrams directed to other slave devices in the network are forwarded to the second port to reach the other slaves. So in all cases multiple slave devices can be used at the same time netPI is running.
You never fail until you stop trying.“, Albert Einstein (1879 - 1955)

  Reply
#3
515 Wrote:Hi,
Which are the relevant configuration options to be considered on the master?
What are the important configuration parameters in the code and do I need to change the GSDML configuration file as well?

For all three example the relevant part to be changed to your demand is in the file https://github.com/Hilscher/netPI-netx-p...udes/App.h. Here the number of input and outputs are declared in the two byte arrays. They are set to 10 and 4 bytes. Change it to your data length accordingly.

Of course you have to modify the GSDML file accordingly https://github.com/Hilscher/netPI-netx-p...170216.xml. The most relevant keys here are <IOData> for inputs and output where the 10 bytes and 4 bytes example length are declared as well. Change those to your new length ... and of course all the texts for the engineering software telling it "10bytes inputs" and "4 bytes outputs".

More is not needed.
You never fail until you stop trying.“, Albert Einstein (1879 - 1955)

  Reply
#4
Is there anything special about editing the xml file? Because WorkVisual did not have a problem using the edited file but the actual SPS did not want to load the file. The original example xml file was showing up alright.

Could you possibly provide correct examples of following sizes?
IN/OUT 256/256 Bytes
IN/OUT 128/128 Bytes
  Reply
#5
No, editing XML file is done as millions of other XML files. It doesn't matter if in our case they are called GSDML files. XML is XML.

It is not usual for us to provide customer specific containers, source code modifications, images for netPI. This is why I will not provide examples.

Take the file https://github.com/Hilscher/netPI-netx-p...170216.xml as provided please. Then for the simplest test you can think of just change in line 91 the value "10" to "256" and in line 110 the value "4" to "256". This is all what is needed.

You must admit that this minor change is not worth it to acquire a hilscher modified new XML file from us, don't you agree?

What do you mean by the way with "actual SPS". Which PLC are you using and which engineering/configuration software in conjunction with this PLC?


You never fail until you stop trying.“, Albert Einstein (1879 - 1955)

  Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  normal ethernet port using for Profinet MGharat 4 28 August-7th-2019, 10:39 AM
Last Post: hannes
  Detecting NetPI in Siemens TIA via Profinet andrewc 3 29 April-11th-2019, 06:42 PM
Last Post: Armin@netPI
  [SOLVED] Use netX interface as profinet controller jromero248 2 60 January-10th-2019, 12:30 PM
Last Post: jromero248
  netPI PROFINET IO Limitations Reimar 5 155 June-30th-2018, 09:14 PM
Last Post: Armin@netPI
  EtherCAT Slave OP mode (netPI RTE3) mauroriva 1 112 June-20th-2018, 08:38 AM
Last Post: Armin@netPI
  What is needed to be a PROFINET slave (RTE3) jkohlmann 1 105 March-7th-2018, 06:31 AM
Last Post: Armin@netPI
  Profinet Bus Failure Schranz 7 213 January-23rd-2018, 02:33 PM
Last Post: Armin@netPI
  Profinet Example in hilschernetpi/netpi-netx-programming-examples Thomas 2 132 November-18th-2017, 08:44 AM
Last Post: Armin@netPI

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)